Blir så trött på..

..När folk inte förstår skillnaden på att ha sjukdomen celiaki och att vara glutenintolerant.

Jag får ofta höra då jag begär glutenfri mat någonstans att om jag inte vågar ta lite i alla fall. Ett av det värsta jag fick höra i somrast var då jag begärde glutenfritt bröd så sa en herreman: ”Ja det har blivit ett mode att äta glutenfritt”!! Vet ni, jag skulle ha kunnat slå till den karn. (en bysbo). Mode? Jo det vet jag var det kommer ifrån. Många måste äta glutenfri diet för att de mår bättre. Många börjar att testa på egen hand för att se om de mår bättre. Många har kanske inte fått en diagnos att de varken är allergiska eller har celiaki. Och då blir vi med den verkliga sjukdomen också dragna över samma kam. Mode? Ja, jo såhär är det. Jag har SJUKDOMEN CELIAKI. Vet ni, i värsta fall om jag missköter min kost så kan jag få tarmcancer. För varje litet jag skulle äta fel så förstör jag mer och mer min tarm. Det går INTE att fuska. Jag är inte bara allergisk och tycker det är en kul grej. Jag HATAR att fråga efter glutenfri mat. Jag tycker det är 100 ggr jobbigare än att ha diabetes. Får jag välja, så ja jag väljer faktiskt bort CELIAKI sjukdomen. Tyck jag är konstig, men så är det. Diabetes går bra att leva med. Men celiaki är jobbig, att hela tiden fråga efter glutenfri mat. Köpa dyrare mat. Alltid då man är ut och äta, kolla kan man verkligen äta detdär. Ha FÅ maträtter att välja mellan. Äta ofta samma sak. Jag fick ju diabetes då jag var 7 år. Celiaki då jag var 11 år. Ett liv utan diabetes minns jag inte så bra. Men många maträtter MINNS jag hur god dessa var. (säkert är fortfarande).

Vet ni, jag sprutar mig hellre 10 ggr per dag och istället skulle få äta VANLIG mat. Jag äter verkligen inte glutenfri kost för att det är något roligt eller ett mode. Önskar folk kunde börja tänka efter lite. Jag har två SJUKDOMAR jag lever med dygnet runt. Dessa har jag insett sedan barn att jag MÅSTE sköta om jag inte vill få följd sjukdomar. Jag VILL leva länge och jag vill leva så bra det går med dem. Jag är ofta väldigt positiv och klagar inte på att jag lever med dem. MEN önskar att folk kunde lära sig skillnad nån gång. Vet att det är så med många sjukdomar. Men detta är något jag träffar på ofta och lever med varje dag.

Såhär kan man läsa om vad celiaki är från celiakiförbundet i Finland:

Celiaki

Celiaki är en livslång sjukdom som orsakas av gluten, det vill säga äggviteämn som finns i vete, råg och korn. Hos den som har ärftlig benägenhet för celiaki tål tunntarmens slemhinna inte gluten och detta orsakar inflammationer och skador på tarmluddet. Dessa skador minskar tarmens absorberingsyta, vilket gör att näringsupptaget störs.

Den enda behandlingen av celiaki är noggrann, livslång glutenfri diet. Bara vid hudceliaki kan det vara möjligt att behöva också medicinering enligt hudläkarens ordination.

Det är viktigt att person med celiaki och hans eller hennes närmaste krets anskaffar information om celiaki och glutenfri kost. Genom att känna sjukdomen och dess medicinskt bakgrund kan det bli lättare att motivera sig själv och andra, varför det är ytterst viktigt alltid följa en glutenfri diet när man har celiakin.

Celiaki är en livslång sjukdom, men med strikt glutenfri diet kan person leva utan symtom och upprätthålla sin funktions- och arbetsförmåga.

http://www.keliakialiitto.fi/liitto/pa_svenska/celiaki/

Önskar er en fin dag i snön. Det skall vi ha!

WP_20141214_048

2 tankar om “Blir så trött på..

 1. Tyvärr har karln som sa det alldeles rätt! Det HAR blivit på ”mode” att äta glutenfritt! (Dock omoget att slänga ur sig en sådan kommentar…)
  Många äter det inte pga av de mår bättre utan för att de går på än den ena än den andra dieten 😦 !
  Det märks bl.a på mitt jobb när vi beställer till olika evenemang,begravningar och träffar.
  Man tror man beställt gott och väl men ICKE.
  Ett flertal gånger har personer med glutenallergi kommit och frågat om det finns mera och i samband med det berättat att de som tagit av det glutenfria INTE alls behöver ha det.

  Gilla

  • Jo jag förstår vad han menar absolut. Men blir så trött på då vi med den verkliga sjukdomen för höra det. Det händer nämligen väldigt ofta. Jo tack, det har jag varit med om många gånger. Folk har lagt fram glutenfritt för min skull på tillställningar, men vad händer då jag ska ta av det? jo det är slut. Kul, då får man vara utan. Jag förstår ni som jobbar med att ordna med mat har ofta problem med detta.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s